ערך תזונתי - למה ואיך מחשבים ערכים תזונתיים?

ערך תזונתי הוא למעשה סך כל הרכיבים המרכיבים את המזון שאנו אוכלים העוזרים לגוף שלנו לתפקד ולהתפתח באופן בריא ויעיל. למה אנחנו מחשבים ערכים תזונתיים? מה זה אומר? בואו לקרוא ולהבין יותר…

הערכים התזונתיים הינם למעשה אבות המזון: חלבונים, פחמימות, מינרלים, ויטמינים וכו'.

הגוף לוקח אליו דרך מערכת הדם את הערכים התזונתיים שהוא צריך מעכל אותם והשאריות נפלטות אל מחוץ לגוף.

לדוגמא החלבונים בונים מסת שריר ואילו הפחמימות מספקות לנו אנרגיה.

ערכים תזונתיים במזונות שונים

ירקות - לירקות ערכים תזונתיים גבוהים המקנים להם יתרונות רבים.

הם מכילים פחמימות בכמות קטנה יחסית, יש בהם ויטמינים, סיבים העוזרים לתחושת השובע ומינרלים. אין בהם שומן, ובעלי ערך קלורי נמוך ביותר.

יש בהם שפע של מים. גורמים נוספים המעניקים לירקות ערך תזונתי גבוה הם עשירים בתאית הגורמת לפעילות מעיים סדירה, ויטמינים מקבוצת A בצורת קרוטנים, ויטמין C וסוגי מינרלים בעיקר סידן וברזל.

פירות - הפירות מכילים 75% מים. יש בהם פחמימות פשוטות כגון גלוקוז ופרוקטוז (העמילן שבפרי מתפרק בזמן ההבשלה לגלוקוז).

מכילים סיבים כדוגמת צלולוז והמיצלולוז (יש לציין כי סיבים אלה אינם ממיסים ולכן אינם גורמים לתחושת השובע כמו הסיבים הממיסים בירקות).

מכילים כמויות גדולות של ויטמין C בעיקר בפירות הדר, תפוז, אשכולית וקלמנטינה. כמות הקלוריות בחלק מן הפירות גבוהה יחסית, אבוקדו בינוני מכיל 324 קלוריות.

הפירות ממוקמות במקום השני אחרי הירקות מבחינת ערכים תזונתיים שכן רובם מכילים כמות גדולה של גלוקוז שהוא למעשה סוכר, הם מכילים כמות גדולה של קלוריות ואינם עוזרים בתחושת השובע.

לכן ההמלצה לאכול פירות בכמויות קטנות 3 פעמים ביום ועם הקליפה, בקליפת התפוח לדוגמא נמצאים כל הערכים התזונתיים החשובים ויטמינים ומינרלים.

לחם - מוצרי הדגנים בכללותם והלחם בפרט עשירים בפחמימות ובאנרגיה.

בנוסף מכילים חלבונים, מינרלים, שומנים, סוכרים, ויטמינים, בטא קורטן וחומצות אמינו.

יש לזכור כי הלחם הוא בעל ערך תזונתי גבוה, אך יש סייג שכן מבחינה קלורית ערכו גבוה 100 גרם שווה ל – 266 קלוריות.

לכן רצוי לצרוך את הדגנים המלאים או  לחם קל בהם הערך הקלורי נמוך יותר בפרוסת לחם קל ממוצעת יש 45 קלוריות.

מוצרי חלב - מוצרי החלב עשירים במינרלים במיוחד בסידן המצוין לבניית עצמות.

יש בהם כמות גדולה של פחמימות (במיוחד בגבינות השמנות), חלבונים, שומנים וויטמינים מקבוצת B ויטמין B12.

מוצרי החלב מכילים לקטוז שהוא סוכר ויש אנשים הרגישים אליו משום שאין ביכולתו של גופם לפרק אותו כיאות.

חשוב לדעת כי מוצרי חלב הם בעלי ערכים תזונתיים גבוהים, אך יש להיזהר מצריכה מופרזת של גבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים, ומגבינות צהובות העשירות בכולסטרול "הרע".

מוצרי בשר ודגים - מוצרי הבשר עשירים במיוחד בויטמינים מקבוצת B , B12 ו – B6, יש בהם חלבונים ומעט פחמימות אך, הערך הקלורי שלהם גבוה ומומלץ לצרוך פחות בשר אדום ויותר בשר בקר רזה או דל שומן.

הבשר מלא במינרלים במיוחד בברזל. בבשר האדום יש מלא כולסטרול במיוחד באיברים הפנימיים.

הדגים לעומת זאת הינם בעלי ערך תזונתי גבוה בהרבה מהבשר שכן יש בו חלבונים ומינרלים ושומנים מסוג אומגה 3 בריכוז גבוה.

יחסית הדגים אינם מכילים כמות גדולה של קלוריות כך שהם בהחלט טובים לבריאות בתנאי שאופים, צולים ומבשלים אותם.

קטניות
- הקטניות עשירות במינרלים מסוג ברזל, סידן, אבץ ומגנזיום.

יש בהם פחמימות, חלבונים וויטמינים מסוג B2, B6, A, E ו – C. בשל כך הערך התזונתי שלהם גבוה.

חשוב לדעת כי בזמן דיאטה קטניות מהוות תחליף ללחם כמו גריסים, אפונה, חומוס בגרגירים, בורגול, כוסמת וכו'.

יש להוסיף כי הערך הקלורי שלהם נמוך יחסית ואין בהם כולסטרול.

איך בודקים ערכים תזונתיים של מאכלים ספציפיים?

שאלה מעולה והתשובה ניתנת על ידי הכלי הבא: מחשבון ערכים תזונתיים

אנא השאר את תגובתך

  1. יוגה ודיאטה או אולי דיאטה ויוגה לאורח חיים בריא כותב:

    [...] היוגה למזון אותו אנו אוכלים ישנן השפעות שונות: יש לו ערך תזונתי, יש לו אנרגיית חיים העצורה בתוכו שאיננה אנרגיה במובנה [...]

  2. על אוכל בריא חיים מאוזנים וטיפים איך להגיע לשם כותב:

    [...] אבל עם כל הכבוד לכיבוד אב, אם, סבא וסבתא, לאוכל יש משמעויות מרחיקות לכת הרבה מעבר לתחושת השובע או ערך קלורי. [...]

  3. ארוחת צהריים מזינה לחיים בריאים כותב:

    [...] הספר רעבים וזו הזדמנות נהדרת לתת להם ארוחה בריאה, בעלת ערך תוזנתי [...]

  4. דיאטת מזון נא Raw Food כותב:

    [...] קיראו בהרחבה על: ערכים תזונתיים [...]

אנא השאר את תגובתך

הינך חייב להיות מחובר על מנת שתוכל להגיב.