על אוכל בריא חיים מאוזנים וטיפים איך להגיע לשם

כולנו אוכלים. יש כאלה שמסתפקים במועט; מנות קטנות, מדודות, לרוב ירוקות ועונות לשם חסה, ויש כאלה שמרשים לעצמם הרבה יותר. נכון, במשפחה יהודית ממוצעת אוכל הוא לא רק אוכל - הוא גם מחוייבות.

מי לא שמע את משפטי הדאגה נוסח - אכלת?, לא אכלת?, אז מה אכלת?, זה הכל?

אבל עם כל הכבוד לכיבוד אב, אם, סבא וסבתא, לאוכל יש משמעויות מרחיקות לכת הרבה מעבר לתחושת השובע או ערך קלורי.

ממש כמו שצורת הלבוש יכולה לתת אינדיקציה על מהות האדם כך גם צורת האכילה שלו", אומרת אתי דואניאס, נתורופטית בכירה ומטפלת הוליסטית.

"כל דבר שאנחנו עושים בעצם", היא מסבירה, "משקף או משלים חוסרים מעולמנו הפנימי. הרבה אנשים אוכלים בלי שום צורך פיזיולוגי או ביולוגי אלא פשוט מתוך צורך להשלים חוסרים".

יש כאן אפשרות לשינוי? אם משנים את התזונה זה משפיע גם על תחומים אחרים?

כשעושים שינוי בצלחת כל תפיסת העולם מתחילה להשתנות; מתחברים לעצמנו ורואים מה נכון ומה לא נכון. השחרור של סוגי מזון לא מתאימים מוביל ליכולת לראות את המקומות המקבילים בחיים שאפשר לשחרר.

זה תהליך שבו מתחילים לעשות בחירות; לחפש מה ממלא ומה מחליש. מדהים לראות את הקשר ואת התובנות שזה מעלה בתחומים אחרים.

באיזה תחומים למשל אפשר לראות את זה?

כשמוציאים מהתפריט את כל סוגי המזון שהם פסולת, למשל, מגלים שכמו שמזון יכול להיות מתיש ככה יש מערכות יחסים מתישות או בילויים ריקניים ואז מתחילים להתנקות ולהתמלא בחיוניות.

באשלייה שלנו אוכל מספק אנרגיה. הרבה אמהות שהילדים שואבים את כוחותיהן, רצות לחטוף ופלים או משהו מתוק כדי להתמלא.

כשהן מבינות את התהליך ונהיות מודעות הן מתחילות לשים גבולות לאוכל ואז לומדות לשים גבולות גם לילדים. הן נעשות אסרטיביות ולא זקוקות למילוי החסרים המזוייף הזה. כך נבנית אישיות מחוזקת.

אז מה צריך לאכול כדי לשמור על שקט נפשי?

נקודת המוצא היא שהגוף צריך להיות במצב רגוע, שלא חסר לו כלום. הבסיס התזונתי צריך להיות יציב, כי אם לא גם הבסיס הנפשי מתערער ונוצר מעגל שקשה לפרוץ.

מחסור קיצוני בברזל, לדוגמה, יוצר תחושת דכדוך ביולוגית ולא ייפתר ברמה הנפשית בלבד. לצד זה, חשוב לציין שגם בעיה נפשית לא תפתר רק בעזרת שינוי תזונתי – חשוב לעבוד על כל המכלול.

מה מומלץ לאכול כדי לשפר מצב רוח ואנרגיה?

ראשית חשוב להבטיח אספקה של החומרים החיוניים הבסיסיים שמספקים לנו אנרגיה כמו פחמימות או חלבונים, ולוודא שאין חוסרים בחומרים כמו B12 או ברזל.

מעבר לכך, ככל שהמזונות יותר קרובים לצורתם הטבעית המקורית הם בעלי חיוניות גבוהה יותר ולכן רצוי להמנע עד כמה שניתן ממזונות מעובדים ומתועשים.

ומה לאכול במצב של לחץ או דכדוך?

כשיש משהו לא מאוזן בהתנהגות, השאיפה שלנו תמיד ובמיוחד כלפי אנשים שנוטים להכנס למצבי לחץ, דכדוך או אימפולסיביות יתרה, היא ליצור סביבה מאוזנת בגוף.

אחד המפתחות שמאפשרים זאת הוא שמירה על איזון של רמת הסוכר בדם. מניעת תנודות הסוכר בדם, מביאה למיתון מצבי הלחץ המוגברים.

למטרה זו טוב לאכול מזונות שמועשרים בסיבים (כמו דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים).

בנוסף, רצוי לאכול ארוחות משולבות – כאלו שלא יהיו רק על בסיס של פחמימות אלא גם בשילוב של חלבונים (למשל במקום לחם, לחם עם טחינה).

חשוב לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות ולא להשאיר את הגוף שעות רבות ללא אוכל. הפחמימות הפשוטות (כמו סוכרים וקמח לבן) מאוד מעודדות עליית סוכר, וכדאי לשמור על מינונים נמוכים.

אוכל, קדימה אוכל

כדי לראות במו עינינו איך אפשר לייצר בריאות, הלכנו להציץ לתוך המאפייה הביתית של רינה שביט, מאפייה קטנה ובתוכה אישה שרוקחת בריאות ומכינה מאפים עבור אנשים שמסיבות בריאותיות נאסרו עליהם חלק מתענוגות החיים.

ההתחלה הגיעה מהמצוקה הפרטית של שביט שמספרת: "הייתי צריכה לעשות ניקוי כבד וזו היתה משימה קשה. הייתי מגיעה, פותחת את המקרר – הכל מלא אוכל ואין לי מה לאכול. אז החלטתי שלא יכול להיות, הדיאטות האלה גם ככה קשות אז לפחות מה שכן מותר, שיהיה טעים".

ההבנה הזו הובילה להקמת "בריאנה" - מאפייה שמייצרת בהזמנה אישית לפי דרישות שונות ומשונות.

מאפים בלי סוכר לחולי סכרת, בלי ביצים לרגישים, בלי שמרים לנפגעי קנדידה ויום בשבוע היא מחליפה את כל הכלים כדי שלא תסתנן טיפת קמח ותסכן את חולי הצליאק.

כשמדברים עם שביט על העבודה שלה, העיניים שלה נדלקות והיא מסבירה שמבחינתה זה שילוב של שליחות עם יצירתיות שלא נגמרת.

האישה הקטנה והפעלתנית הזו עסוקה כל הזמן בהמצאת מתכונים חדשים, הפיכת מתכונים קיימים לבריאים יותר ובהעברת סדנאות לאנשים שמעוניינים ללמוד בעצמם איך לאפות בריא יותר.

"אנשים מופתעים מאוד" היא אומרת לנו, "לא מאמינים שאפשר לעשות דברים כל כך טעימים מדברים בריאים".

אנא השאר את תגובתך

  1. בישול בריא לחיים בריאים - טיפים לבישול נכון! כותב:

    [...] בריא הוא היום חלק בלתי נפרד מניהול אורח חיים בריא והוא הדרך המומלצת ביותר לשמירה על דיאטה מאוזנת ונכונה. [...]

  2. איך לשמור על הדיאטה והמשקל בתקופת המבחנים? כותב:

    [...] – כמו אכילת ארוחות מסודרות, קניות של מזון והכנה של אוכל בריא [...]

  3. דיאטה בעבודה - טיפים לשמירה על תזונה נכונה כותב:

    [...] להפסיק לקנות מאכלים מסוימים, להתחיל לבשל אוכל בריא בבית, להימנע ככל האפשר מאכילה [...]

  4. תזונה ודיאטה טבעונית - מה אוכלים טבעונים? כותב:

    [...] רבים בוחרים בתזונה טבעונית בשל יתרונותיה הבריאותיים - מזון מן הצומח אינו מכיל כולסטרול גבוה, מפחית משמעותית את הסיכון להשמנת יתר, מחלות לב ובעיות רבות נוספות ומאפשר שמירה על חיים מאוזנים. [...]

  5. ‫דיאטה ללא סוכר וגלוטן – איך נגמלים?‬ כותב:

    [...] אוכל בריא ומזין ללא הגבלה – ירקות ופירות, בשר, דגים וקטניות. חשוב מאוד לשתות הרבה מים ולא לצבור רעב. [...]

אנא השאר את תגובתך

הינך חייב להיות מחובר על מנת שתוכל להגיב.