מלח Salt בריאות ותזונה

נהוג לומר כי אמירות שמהימנותן מוטלת בספק יש לקבל עם קורט מלח. אותו רכיב חיוני לגופנו, שמספיקה תוספת מזערית שלו כדי לשדרג תבשיל, סלט או מרק, אכן מסוגל לשנות את התמונה. למה מלח כל כך חשוב לנו? באילו מזונות הוא נמצא? ומפני מה צריך להיזהר?

מלח Salt משמש לאורך ההיסטוריה לתיבול מזון, אך גם לשימור, כבישה, חביצה והכשרה של מזון.

מעבר לכך, המלח מספק לנו נתרן – מרכיב חיוני לשמירה על איזון גופני, הממלא תפקיד חשוב בוויסות הנוזלים והמלחים בגוף.

ואולם עודף נתרן גורם לעלייה בלחץ הדם, על-פי מחקרים רבים, וכן בעלי נטיה ליתר לחץ דם צריכים להישמר במיוחד מצריכה עודפת של נתרן.

קיראו בהרחבה על: תזונה ומחלות לב

כמה מלח אדם צריך לצרוך במסגרת תזונה בריאה?

הכמות המקובלת של מלח לאדם נעה בין 2 ל-5 גרם ליום. מדובר בכמות לא גדולה של עד כפית, ולמרבה הצער, מרבית תושבי המערב עוברים אותה בפער משמעותי.

כיום, הממוצע עומד על כ-10 גרם מלח ליום – כמות גבוהה מאוד לכל הדעות, המהווה סיכון בריאותי ממשי.

כמובן שהצריכה המומלצת של מלח מתייחסת למבוגרים. חשוב להביא בחשבון שצריכת המלח של תינוקות, פעוטות, ילדים ומתבגרים צריכה להיות נמוכה מכך.

הקושי להגביל את צריכת המלח נובע מכך שאורח החיים העמוס של רבים מאיתנו אינו מאפשר לנו לאכול ארוחות מסודרות ובריאות בבית ומאלץ אותנו לאכול בחוץ.

בין אם מדובר בבית קפה או מסעדה ובין אם זו רשת מזון מהיר או דוכן פלאפל – אין לנו כל יכולת לפקח ולהעריך את כמות המלח במזון שאנו אוכלים, ויש להניח כי מדובר בכמויות מופרזות במרבית המקרים.

בנוסף, מרבית המזונות הקנויים הנמצאים במקרר או במקפיא סובלים מכמות עודפת של מלח, דוגמת רטבים וסלטים מוכנים, שימורים, נקניקים, גבינות אבקות מרק ודגני בוקר.

הדבר נכון שבעתיים כשמדובר בחטיפים ונשנושים למיניהם כגון צ'יפס, ביסלי, קרקרים, פיצוחים, ביגלה, ופלים ובורקסים.

צריכה קבועה של מאכלים תעשייתיים שכאלה כרוכה באופן בלתי נמנע בצריכה עודפת של נתרן.

קיראו בהרחבה על: ממתיקים מלאכותיים

איך להפחית את צריכת המלח?

משום שקרוב ל-80% מצריכת הנתרן שלנו מקורה במזונות מוכנים, הדרך היעילה ביותר להפחית את צריכתו היא צמצום מקסימלי של חלקו של המזון המוכן בתפריט.

יש להשתדל לאכול כמה שיותר מזון טרי מרכיבים טבעיים שהוכן בבית (ולכן ניתן לדעת בדיוק כמה מלח נמצא בו).

קיראו בהרחבה על: תזונה מיקרוביוטית

להתנהלות זו יתרונות בריאותיים רבים, מעבר להימנעות מצריכה עודפת של נתרן.

מעבר לכך, כאשר קונים מזון מוכן בחנות, ניתן להתבונן בתווית ולסנן מוצרים שתכולת הנתרן בהם גבוהה במיוחד.

במוצרים מסוימים מצוין על גבי התווית שהם מכילים מלח, ובטבלת הערכים התזונתיים מצוינת תמיד תכולת הנתרן ל-100 גרם.

מוצרים מסוימים מיוצרים גם בגירסה דלת נתרן, ועובדה זו תצוין בדרך כלל בבולטות על האריזה.

אכילה מרובה של ירקות ופירות, בשר טרי (להבדיל מקפוא), דגנים וקטניות, תסייע להפחתת כמויות הנתרן הנצרכות.

ניתן לצמצם בהדרגה את מידת ההמלחה של מאכלים, וכך להרגיל את חוש הטעם עם הזמן ולעדן אותו.

ניתן לתבל מאכלים בעזרת שלל תחליפים, בהם לימון וחומץ, ובכל מקרה - לא להושיט את היד למלחייה באופן אוטומטי כשמתיישבים לאכול, אלא לנסות קודם ליהנות ולהעריך את המזון גם בלי המליחות היתרה שלה הורגלנו.

בהתחלה זה קשה, אך עם הזמן זה יהפך לטבע שני והרבה יותר בריא.

קיראו כל מה שחשוב לדעת על סידן

אנא השאר את תגובתך

הינך חייב להיות מחובר על מנת שתוכל להגיב.