הפרד ומשול: פחמימות & חלבונים

אחת הדיאטות המצליחות והפופולריות ביותר בשנים האחרונות דיאטת צירופי המזון, הדוגלת בהפרדה בין פחמימות לחלבונים. בואו להכיר את השיטה הבטוחה להרזיה מקרוב…

מה זה אומר: חלבונים + פחמימות רק אף פעם לא יחדיו…

משמעות הדבר היא שבאותה ארוחה ובטווח של כמה שעות, יש להימנע מלאכול את שני המרכיבים ביחד, אלא יש להתרכז בכל ארוחה באחד מהם.

דיאטה זו, שיש המאמצים אותה כאורח חיים לטווח ארוך, מיוחסות סגולות המסייעות לירידה במשקל ומשפרות את הבריאות.

הפרדה בין חלבונים לבין פחמימות - למה זה טוב?

הפרדה בין חלבונים לבין פחמימות, על-פי שיטת צירופי המזון, מבוססת על ההנחה כי השילוב בין שני המרכיבים מפריע לתהליך הפירוק של המזון בגוף ולספיגתו היעילה, ובכך מוביל להשמנה ופוגע בבריאות.

לפי גישה זו, אכילת חלבונים ופחמימות בארוחה אחת היא התניה חברתית בלבד ואינה מושתתת על צורך פיזיולוגי אמיתי.

לפי השיטה, אם נדע אילו מאכלים משתלבים היטב זה בזה ומביאים ליכולת אופטימלית של הגוף לעכל ולפרק אותם, ניטיב את כל תהליך העיכול והניצול של המזון.

בדרך זו, תהליך סילוק הרעלים והפחתת רמת החומציות בקיבה נעשה מהיר יותר והגוף לא צובר משקל עודף.

בנוסף לכך, דיאטת צירופי המזון כרוכה בהימנעות ממזון מעובד ותעשייתי, מכמות רבה מדי של חלבונים, מפחמימות ריקות וממזונות שמנים ולא בריאים.

היא דוגלת באכילה מרובה של פירות וירקות, שתיית מים רבים והקפדה על ארוחות מסודרות - בוקר צהריים וערב.

מה אוכלים בשביל להפריד חלבונים ופחמימות?

הכלל הראשון במעלה הוא ההפרדה בין חלבונים לפחמימות בכל ארוחה. לאחר שנבחרה קבוצת המזון, יש להוסיף לה ירקות חיים, מבושלים או מאודים.

לחילופין ניתן להוסיף מזון מקבוצת השומנים – אבוקדו, טחינה ואגוזים. לדוגמה: לחם עם אבוקדו; פסטה, אורז או תפו"א עם ירקות; נתח בשר עם סלט.

עם קבוצת הפחמימות (הכוללת גם עמילנים) נמנים בין השאר: לחם ומאפים, פסטה, תפוח אדמה, אורז, שיבולת שועל, קינואה, תירס וגריסים.

אלה לעולם לא יאכלו ביחד עם מאכלים מקבוצת החלבון כמו: בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב וקטניות.

אכילה מגוונת, תוך הקפדה על סיפוק כל המרכיבים החיוניים לגוף – פחמימות בארוחה אחת, חלבונים בארוחה אחרת – מבטיחה שהגוף יקבל את כל האנרגיה שהוא זקוק לה.

בין הארוחות יש לאכול פירות או לשתות מיצי פירות טריים, אך אין לשלבם בארוחה עם מרכיבים נוספים.

הארוחות בשיטה זו אינן גדולות ועמוסות מדי; הרעיון הוא לאכול כמה ארוחות קטנות לאורך היום, מבלי להעמיס על הגוף.

יש להרבות באכילת קמח ודגנים מלאים ומזונות עתירי סיבים (כמו חטיפי אנרגיה אבל לא רק) ולהימנע מסוכר וקמח לבנים וכמובן ממתיקים מלאכותיים.

רצוי לשתות מים לפני הארוחה ולא במהלכה ולאחריה ולמעט בשתיית קפה ותה.

מפרידים פחמימות מחלבונים? יש גם ביקורת וסייגים

מבקרי השיטה מצביעים על כך שמרבית המזונות משתייכים בו-זמנית לכמה קבוצות מזון.

כך למשל, גבינות ויוגורטים מכילים חלבון, שומנים ופחמימות. לפיכך, את הירידה במשקל ניתן לייחס לשינוי בהרגלי האכילה ולא להפרדה בין קבוצות המזון.

ביקורת אחרת טוענת כי הדיאטה פוגעת במסת השריר ולכן אינה מומלצת לעוסקים בסוגי פעילות גופנית ובחיטוב הגוף, זאת משום שבניית רקמת שריר מצריכה שילוב של פחמימות וחלבונים בכל ארוחה, לאורך כל היום.

קיראו בהרחבה על: חילוף חומרים בגוף - מטבוליזם

אנא השאר את תגובתך

הינך חייב להיות מחובר על מנת שתוכל להגיב.